Interieurarchitectuur en ledverlichting

Interieurarchitectuur en ledverlichting

Lichtplan

Goede verlichting is de basis van het interieur. Licht is van praktisch belang, maar licht brengt ook sfeer & warmte. In één ruimte zijn dan ook vaak verschillende armaturen met verschillende functies noodzakelijk. Romar adviseert een lichtplan; hoe kan verschillende verlichting gebruikt worden in  de verschillende ruimtes. Op deze manier komen we samen tot een optimaal lichtplan. Dit plan geeft inzicht in de plek van de lichtbronnen & de toegepaste armaturen.

Interieurarchitectuur

Interieurarchitectuur houdt zich bezig met alle aspecten van het interieur; ruimte-indeling, vorm, licht (zowel kunst- als daglicht), en materiaal. De interieurarchitect geeft vorm aan de leefomgeving. Zijn vakgebied wordt binnenhuisarchitectuur, interieurarchitectuur of ruimtelijke vormgeving genoemd. Een interieurarchitect :

  • is altijd op zoek naar de grenzen tussen de traditionele ruimtelijke vakken zoals meubelontwerpen, interieurarchitectuur en architectuur.
  • heeft veel aandacht voor ambacht, vakkennis, creativiteit, betrokkenheid en sociale duurzaamheid.
  • heeft veel aandacht voor ontwerpend onderzoek naar de verhouding tussen lichaam en ruimte, omdat het beleven van ruimte vooral fysiek is.

Interieurarchitectuur en ledverlichting

De creatiefste oplossingen voor ledverlichting in en om gebouwen zijn alleen mogelijk als de opdrachtgever, architect, lichtontwerper, installatieadviseur en installateur goed samenwerken.

Conceptideeën kunnen optimaal worden verwezenlijkt als er vooraf voldoende rekening wordt gehouden met de architectuur én de installatietechnische aspecten van de verlichting. Daarnaast moeten bepaalde normen in acht worden genomen en richtlijnen en verordeningen voor het energie-efficiënt, ecologisch verantwoord en duurzaam ontwerpen met lichtbronnen, voorschakelapparatuur en armaturen. Hoe meer daglicht kan worden gebruikt, des te lager is het energiegebruik. Bovendien is juist de dynamiek van het daglicht met betrekking tot lichtniveau, lichtkleur en lichtrichting bepalend voor het goed functioneren van de mens. Denk aan slaap/waak-ritme, waakzaamheid, concentratie, prestatie en welbevinden.

Interieurarchitectuur in de retail

Retail design is de term voor alles wat te maken heeft met het ontwerpen van een winkel: variërend van de gevel, de belettering en de etalage tot elementen in het interieur zoals verlichting, inrichting met meubelen, product uitstalling, grafische communicatie en afwerking. Daarnaast is kennis omtrent wat er mooi en aantrekkelijk uitziet van belang, maar ook hoe klanten binnenkomen en doorlopen, wat functioneel goed werkt in de winkel en hoe je binnen het budget van je klant kunt blijven.

Verschillende soorten ledverlichtin

1. Algemene ledverlichting
Algemene ledverlichting wordt ook wel de basisverlichting genoemd. Hiermee zorg je ervoor dat er zich voldoende licht in de ruimte bevindt zodat de ruimte mooi egaal en diffuus verlicht wordt. Het licht is onopvallend en geeft zo min mogelijk schaduwwerking waardoor het rustig aan je ogen is. Het benaderd zoveel mogelijk daglicht. Dit kun je bereiken door het plaatsen van bijvoorbeeld uplighters. Deze lampen schijnen het licht naar boven waar deze wordt weerkaatst door het plafond en zo de ruimte diffuus verlicht. Vaak heeft algemene verlichting een hoge lichtopbrengst en heeft het een goede balans tussen direct en indirect licht.

2. Werkverlichting
Werkverlichting of functionele verlichting is gericht licht. Je kan hierbij denken aan verlichting boven de eettafel of een leeslamp naast een fauteuil. Vaak wordt deze soort verlichting op verschillende momenten op de dag gebruikt waardoor het fijn is als de verlichting verstelbaar of dimbaar is. Zo is het fijn als een lamp boven de eettafel te dimmen is, bij het lezen van de krant is meer licht nodig dan bij een romantisch diner. Wel is het belangrijk dat je niet in de lichtbron kijkt en er geen schaduwwerking op het werkblad optreedt.

3. Accentverlichting
Accentverlichting wordt gebruikt om een object of plek uit te lichten en de aandacht hierop te richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spot die een schilderij of bouwkundige details uitlicht.

4. Decoratieve verlichting
Bij decoratieve verlichting of sfeerverlichting staat de esthetiek van het armatuur voorop. Het heeft in eerste plaats niet meer de functie om een ruimte te verlichten, maar geeft een mooi effect. Veel van deze lampen hebben een lagere lichtopbrengst en vallen op door hun uiterlijk. Ze vormen een eyecatcher in je interieur, ook een haardvuur of kaarsen vallen onder decoratieve verlichting.

Totaalconcept

Bij elke opdracht een passende ruimte te creëren waarin de opdrachtgever zich thuis voelt, dat is het doel van interieurarchitectuur. Een totaalconcept op het gebied van ruimte, licht, kleur, meubels en de samenstelling hiervan. Romar kan hierin ondersteunen en hier eventueel geur, geluid en beeld aan toevoegen voor een totaalbeleving.

Licht is de basis van een goed interieur

Verlichting wordt in de praktijk vaak als laatste aangeschaft. Helaas wordt bij de stelpost voor de inrichting de verlichting vaak vergeten. Dit is erg jammer, want licht is emotie en brengt het interieur tot leven. Zonder goede verlichting mist er harmonie in het interieur. Romar maakt graag een lichtplan, waarbij we rekening houden met functionaliteit, stijl en budget.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die ledverlichting voor u als interieurarchitect kunnen hebben? Neem dan contact op met onze lichtadviseurs via 0180 647 451 of stuur een mail naar een van onze adviseurs: sales@romarled.com.