Led verlichting in een healing environment

Verlichting heeft een sterke invloed op het welzijn van mensen in gezondheidszorginstellingen. Licht zorgt niet alleen voor onze visuele prestaties, maar beïnvloedt ons ook emotioneel en biologisch door onze energieniveaus te verhogen. Verlichting kan dus wel degelijk invloed hebben op de healing environment. Het gevolg hiervan kan zijn dat zorginstellingen sneller en vaak met minder medicijnen een betere diagnose kunnen stellen, omdat mensen sneller kalmeren en daardoor sneller opbeuren. Goede verlichting verbetert niet alleen de sfeer in de kamers van de patiënten maar ook hun tevredenheid en welzijn.

Het verkrijgen van zonlicht is gezond voor de mens. Doordat we vitamine D binnenkrijgen, voelen we ons vrolijker. Daglichtverlichting kan deze ervaring nabootsen. Het menselijk lichaam doorloopt elke dag hetzelfde programma. Onze ‘interne klok’ bepaalt de slaap- en waakfasen, maar ook hartslag, bloeddruk en stemming. Dit ritme van biologische processen wordt in grote mate door licht aangestuurd en ondersteund. Met biodynamisch licht kan het natuurlijke verloop met de bijbehorende kleurtemperatuur en verlichtingssterkte worden gestimuleerd en dus ook bijdragen aan de healing environment.

Ook kan de kleur van de verlichting invloed hebben op de emotie van de mens. Kleur kan de omgeving namelijk minder klinisch en juist veel menselijker aan laten voelen. Mensen voelen zich vaak angstig wanneer zij een zorginstelling komen bezoeken en dat gevoel kan worden verminderd door de juiste verlichting toe te passen. 

Invloed van personeel op een healing environment

Om een nog betere helende omgeving te realiseren, is het belangrijk dat het medisch personeel daaraan bij kan dragen. Verlichting kan de prestatie van het personeel beïnvloeden. Om een betere prestatie te verwezenlijken, is het namelijk van belang dat het medisch personeel in helder en functioneel licht werkt. Om het personeel van deze goede verlichtingsomstandigheden te voorzien, is de mogelijkheid er om de verlichting gepersonaliseerd in te stellen. Deze functie kan de prestatie van medische staff bevorderen, maar biedt tegelijkertijd een extra voordeel voor het ziekenhuismanagement en een bijdrage aan de healing environment van de patiënten.

Geur, geluid en beeld in de wachtkamer

Om het patiënten zo aangenaam mogelijk te maken, is het prettig om hen vanaf het begin op hun gemak te stellen. Het geluid in de wachtkamer kan hier aan bijdragen. Uit onderzoek blijkt klassieke muziek het beste van toepassing te zijn, deze vermindert stress. Ook kan geurbeleving gevoelens van angst verminderen en de spanning verzachten. Deze aspecten kunnen samen met beeld, zorgen voor afleiding en positieve gevoelens. Mensen besteden op deze manier minder aandacht aan het wachten, wat daardoor minder lang lijkt te duren.

Duurzaam in de zorg

Naast de hoge intensiteit op het welzijn van de mens, is ledverlichting ook energiezuinig. In zorginrichtingen staat de verlichting dag en nacht te branden, waarom de vele branduren en lange levensduur van ledverlichting uitstekend van toepassing is in de zorg. Ook is het belangrijk dat de verlichting is afgestemd op het soort ruimte. In een operatiekamer is bijvoorbeeld meer licht nodig, dan in het kantoor. Maar wil jij jouw medisch personeel en patiënten voorzien in hun behoeften door gepersonaliseerde verlichting toe te passen? Romar kan al jouw wensen in vervulling brengen om patiënten een aangenaam bezoek te verzorgen en bij te dragen aan een prettige healing environment.

Bent u geïnteresseerd in ledverlichting voor in de zorg? Neem dan contact op met onze lichtadviseurs via 0180 647 451 of stuur een mail.