Romar | Romar | CITO Levensboom, Arnhem
217
single,single-portfolio_page,postid-217,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

CITO Levensboom, Arnhem

Over dit project

Voor de entree van het Nederlandse toetsinstituut CITO ontwierp INEKEHANS/ARNHEM een imponerend lichtobject. Een grote boom, metafoor voor groei en het verbreden van kennis, staat voor in de hal.

Lichtkunst

Deze boom verandert dag en nacht van kleur door middel van een LED ‘hartslag’ , die door Romar is gerealiseerd. Naast de metafoor voor groei en kennis komt de keus voor een boom ook voort uit het feit dat zich boven de voordeur van oude boerderijen, vroeger vaak een gietijzeren raam met een levensboom bevond. Zo’n levensboom was bedoeld als zegening en geluksbrenger voor het huis.

De boom in de entreehal is maar liefst 8,5 meter hoog en 5,5 meter breed. Romar nam de engineering en programmering van de ledverlichting voor haar rekening. Hierbij werd gebruikt gemaakt van maar liefst 206 pixelboards. Het lichtbesturingssysteem van Romar maakt het mogelijk om alle 1640 pixels, waaruit de boom is opgebouwd afzonderlijk aan te sturen. Hierdoor kunnen zeer gecompliceerde lichtpatronen op de boom worden weergegeven. Het lichtverloop is geheel volgens de specifieke wensen van de klant geprogrammeerd. De mogelijkheden hiervoor zijn eindeloos.

’s Nachts wordt het lichtniveau door het lichtprogramma gedimd. De boom is hierdoor echter zeker niet minder zichtbaar. Als een soort kloppend hart schijnt er beurteling blauw, lichtblauw en roze (de kleuren van CITO) licht uit de entree. Hierdoor komt het gebouw als het ware tot leven. Tevens krijgt dit lichtobject hierdoor ook een iconische werking voor de stad.

Aanvankelijk was de vraag van CITO aan Ineke Hans om over een lichtobject voor het atrium in het midden van het gebouw na te denken. Omdat dit atrium steeds voller werd en de entree eigenlijk meer het gezicht van CITO naar buiten bleek,werd er besloten het lichtobject in de entree te plaatsen. Romar werd gevraagd om mee te denken hoe het object “tot leven”gebracht kon worden

Het CITO gebouw is 29 maart 2010 door Koningin Beatrix geopend. Door middel van een druk op de knop heeft zij de boom tot leven gebracht.

Toegepaste armaturen
Pixelboard panelen
Dynamisch wit lichtlijnen

Performance management
– Animatie
– Wisselen van lichtkleuren
– Directe lichtprojectie
– 24V/DC aansluittechniek
– Plug and play bekabelingsysteem

Plaats

Arnhem

Categorie
Architectuur