Drijvend Paviljoen, Rotterdam

  • Drijvend paviljoen rotterdam
  • Drijvend paviljoen rotterdam
  • Drijvend paviljoen rotterdam
  • Drijvend paviljoen rotterdam
  • Drijvend paviljoen rotterdam
  • Drijvend paviljoen rotterdam
  • Drijvend paviljoen rotterdam
  • Drijvend paviljoen rotterdam
  • Drijvend paviljoen rotterdam
  • Drijvend paviljoen rotterdam

Over dit project

Een opvallend bouwwerk in Rotterdamse Rijnhaven

In de Rotterdamse Rijnhaven staat een opvallend bouwwerk: een complex van drie drijvende halve bollen. Dit bouwwerk wordt het Drijvend Paviljoen genoemd. Romar is de trotse partner voor alle LED-verlichting van het Drijvend Paviljoen. Met de installatie van de LED-verlichting heeft Romar een klus van formaat geleverd. Het Drijvend Paviljoen heeft een hoogte van 12 meter, een totaal vloeroppervlak van vier tennisbanen en is in zijn geheel verplaatsbaar. De eerste vijf jaar zal het futuristische paviljoen in de Rijnhaven zijn aangemeerd en dienstdoen als expositie- en ontvangstruimte.

Doordat het paviljoen drijft, stijgt het automatisch mee met de waterspiegel. Dat maakt het paviljoen een voorbeeld voor het klimaatbestendig bouwen dat in Rotterdam zijn opmars gaat maken. Het vernieuwende paviljoen verenigt de Rotterdamse doelen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te halveren en om de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden. Het gebouw zal door zijn opvallende vorm zeer herkenbaar zijn en kan vanaf de Erasmusbrug gezien worden.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van het paviljoen zit in de gebruikte materialen, de flexibiliteit, en ook in de inrichting. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met zonne-energie en oppervlaktewater. Het heeft verschillende klimaatzones; de energie wordt alleen gebruikt waar dat op dat moment nodig is. Op het gebied van energie zal het paviljoen in hoge mate in z’n eigen behoefte voorzien. Het paviljoen zuivert ook zijn eigen toiletwater. Wat er dan overblijft, kan worden geloosd in het oppervlaktewater.Bijzonder is ook het folie waarmee de koepels worden bekleed. Het complex is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten. Het wordt gebouwd door Dura Vermeer.

In dit project komen verschillende facetten van LED verlichting aan bod. Zo heeft Romar o.a. het auditorium voorzien van algemeen wit licht en een koof van RGB licht. Deze wordt aangestuurd vanaf een bedieningspaneel die eenvoudig door de klant zelf te bedienen is. De buitenkant van het Drijvend Paviljoen wordt verlicht met RGB LED verlichting die vooraf is geprogrammeerd met lichtsoftware van Romar. Deze verlichting zet de bollen volledig in kleur waardoor er ’s avonds een kleurenbeeld ontstaat van internationale allure. Andere onderdelen die zijn voorzien van LED verlichting zijn: de expositieruimte, de drijfvlakken, de openbare ruimte en de leuningen.

Toegepaste armaturen
REVO Colourflow RGB-W
CAS RGB
Lisa warmwit & amber
Flamp
Covelight Superior warmwit & RGB
Luxo 3
Lempa natural white

Performance management
– Minimaal IP44
– Hoogvermogen output
– Centraal regelbaar
– Minimaal IK08
– Lage verblindingsfactor

Categorie
Architectuur