Kunstwerk “de Boom”, Rotterdam

 • licht kunstwerk stepboom verhalenboom
 • licht kunstwerk stepboom verhalenboom
 • licht kunstwerk stepboom verhalenboom
 • licht kunstwerk stepboom verhalenboom
 • licht kunstwerk stepboom verhalenboom

Over dit project

Ledverlichting doet kunstwerk “de Boom” opvallen

Zonnecel met hybridetechniek voert ledverlichting aan

Zina de Geus ontwierp een kunstwerk voor een hechte vriendengroep die de afgelopen 33 jaar duizenden kilometers aflegde op de step om geld op te halen voor vele goede doelen. Onder de naam “New York Steppers” stepten zij door heel Nederland, maar ook naar Antwerpen, Parijs, Londen en zelfs van Washington DC naar New York. In totaal stepten zij in de loop der jaren ruim 1,2 miljoen euro bij elkaar voor diverse goede doelen.

De Geus ontwierp een metalen boom voor een rotonde in Hoogvliet waarin twee steps zijn verwerkt waarop de New York steppers de wereld rondgingen. De uitvoering van het ontwerp is gedaan door leerlingen van het Albeda College.

 

Kunstwerk in het donker

Na onthulling van het kunstwerk zag men dat het ’s avonds en ’s nachts niet voldoende opviel. Stichting Sportzeskamp Hoogvliet vond dat hier verandering in moest komen en vroeg Romar om het kunstwerk in het licht te zetten, zodat het trots en opvallend op de rotonde zou stralen.

Dit bleek een leuke uitdaging. De kosten om het kunstwerk aan te sluiten op het openbaar verlichtingsnet bleken erg hoog. Hiernaast waren het asfalt en infrastructuur al aangelegd, waardoor het lastig werd om de bekabeling bereikbaar te maken voor de rotonde. Het kunstwerk moest dus op een draadloze manier voorzien worden van spanning.

Een echte uitdaging

En dit kwam goed uit. Want bij Romar houden we van pittige uitdagingen. De stichting heeft samen met onze lichtontwerper een duurzame oplossing bedacht; de benodigde ledspots worden aangesloten op een zonnecel. Op deze manier hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van het verlichtingsnet en het is meteen een duurzame oplossing die lang mee gaat.

De engineer heeft onderzoek gedaan of we alle verlichting werkend krijgen met deze zonneceltechniek. Dit resultaat was positief. De zonnecel kan toegepast worden. Dit creëerde een kans voor Romar om iets vernieuwends en innovatiefs te doen met verlichting en zonneceltechniek. De zonnecel wordt op tijd geschakeld en gaat standaard aan om 18:30 uur. De verlichting zal, afhankelijk van de zomer- of wintertijd 10-12 branduren aan staan. Hiernaast is het met een daglichtsensor gestuurd, waardoor de verlichting niet onnodig zal branden. Er zijn drie kantelbare spots in de grond gemonteerd. Door dit kantelbare effect is het kunstwerk goed zichtbaar. Er is gekozen voor laag-verblindende spots, aangezien er rekening gehouden wordt met de veiligheid van het verkeer.

Romar heeft ervoor gezorgd dat het kunstwerk mooi wordt belicht met een warme lichtkleur. Het kunstwerk valt op en creëert een opvallend statement. De kleuren komen ook ‘s nachts tot z’n recht. Het kunstwerk wordt opvallend verlicht met prachtige ledverlichting, aangedreven door duurzame zonne-energie.

 

Kenmerkende eisen van dit project

 • Draadloos, geen fysieke bekabeling naar het openbaar verlichtingsnet
 • Lage verblinding in verband met veiligheid verkeer
 • Makkelijk te onderhouden systeem
 • Snelle montage methode, de verlichting en zonnecel waren binnen 4 uur geïnstalleerd
 • Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde binnen dit project

Toegepaste armaturen

 • Grond-inbouwspot, kantelbaar, warm witte kleur 3000 kelvin
 • IK10, slagvast
 • IP67, water- en stofdicht armatuur
 • Zonnecel voorzien van hybridetechniek
Categorie
Architectuur
Tags
duurzaamheid, rotondekunst, verlicht kunstwerk, zonnecel en ledverlichting, zonnecel verlichting