Een nieuwe belevingsruimte, Sophia Kinderziekenhuis

 • ziekenhuis lounge sophia kinderziekenhuis
 • ziekenhuis lounge sophia kinderziekenhuis
 • ziekenhuis lounge sophia kinderziekenhuis
 • ziekenhuis lounge sophia kinderziekenhuis
 • ziekenhuis lounge sophia kinderziekenhuis
 • ziekenhuis lounge sophia kinderziekenhuis
 • domotica in ziekenhuis

Over dit project

CF-lounge wordt persoonlijke snoezelruimte

CF is een erfelijke ernstige chronische ziekte die vanaf het moment van de diagnose een intensieve behandeling vereist. Kinderen met CF moeten vaak gecontroleerd worden en ondergaan als onderdeel van het controleschema een ‘groot onderzoek’. Bij zo’n onderzoek wordt een vooraf opgesteld programma afgewerkt waarvoor de patiënt gedurende een dag van specialist naar specialist moet. Zoals u kunt begrijpen is dit een belastend en vermoeiend proces. Hier moest verandering in komen. Draaide het voorheen om het proces, tegenwoordig draait het om het welzijn van de patiënt. Romar is trotse partner van de nieuwe oplossing, die bijdraagt aan een knusse omgeving voor patiënt en familie.

We draaien het om!

Met de CF-Lounge is het mogelijk om de vermoeiende dag vol onderzoeken om te draaien: de dokteren komen naar het kind toe. Door de CF-lounge wordt voorkomen dat de patiënt van wachtkamer naar wachtkamer moet, met alle stress van dien. De CF-patiënten verblijven op zo’n dag met een groot onderzoek steeds met hun ouders in de rust van de CF Lounge en alleen als het niet anders kan, bijvoorbeeld voor het maken van een echo of scan, verlaten zij de lounge.

Hoe is de ziekenhuis lounge tot stand gekomen?

Interieurarchitecte Maxime van Dijk heeft Romar gevraagd om de technische onderdelen; domotica, geluid en ledverlichting, voor deze ruimte te adviseren. Romar heeft dit project met beide handen aangegrepen en creëerde een ruimte waar de patiënt zelf zeggenschap heeft over de muziek en verlichting. Ook vindt Romar het belangrijk dat de ruimte een open karakter heeft en een vrij gevoel zou geven. Dit is geprobeerd na te bootsen middels het armatuur boven de tafel welke lijkt op een zwevende wolk, en de armaturen in de vorm van vliegende vogels aan de muur. Deze armaturen zijn antistatisch, stofvrij en gemakkelijk te reinigen. Erg belangrijk in een omgeving waar hygiëne een van de belangrijkste onderdelen is.

Wat betreft de geluidsinstallatie is er gekozen voor Sonos-apparatuur. Middels dit systeem kan de gebruiker eigen muziek opzetten, en heeft de keuze uit ontelbare afspeellijsten. De muziek kan eenvoudig aan de sfeer aangepast worden. Om de gehele ruimte te bedienen is er gekozen voor een domotica-systeem wat het bussysteem met het protocol KNX gebruikt. Op deze manier is de ruimte gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem van het Erasmus MC. Dit maakt de ruimte servicebaar en controleerbaar.

Van klinische kamer naar knusse lounge

De ziekenhuis lounge is nu volledig aan te passen naar de persoonlijke wens en behoefte van de patiënt en familie. Romar heeft voorkeuzes geprogrammeerd; de patiënt kan de kleur en intensiteit van de verlichting naar eigen wens aanpassen. De kamer kan zich volledig aanpassen aan de patiënt. In een omgeving waar veel voor de patiënt wordt bepaald, is het intens belangrijk dat de patiënt, van welke leeftijd dan ook, de controle een beetje kan terugpakken en de eigen kamer kan besturen.

Op 15 maart 2016 werd deze CF-lounge officieel geopend. Benieuwd wat CF betekent? Of wilt u meer informatie over de opening? U leest het hier.

 

Kenmerkende eisen van dit project

 • Stofvrije, antistatische ledverlichting
 • IP52
 • KNX gestuurd systeem
 • Persoonlijke voorkeuren toepasbaar

Toegepaste armaturen

 • MA&DE ledverlichting
 • Mister Magoo – Mirco Crosatto
 • The Wings – Edin Dedovic

 

 

Categorie
Zorg
Tags
persoonlijk ziekenhuis, snoezelruimte, ziekenhuis lounge